Mensen kunnen voortaan op Instagram Stories reageren met een hartje, zonder dat het als een privébericht bij de ander aankomt. De nieuwe functie moet ervoor zorgen dat de inbox van gebruikers minder snel overstroomt na een populair verhaal.

Voortaan staat er tijdens het bekijken van Instagram Stories een icoon van een hartje onderaan het scherm, tussen het tekstvak en het papieren vliegtuigje. Als daarop wordt getikt, krijgt de maker van het verhaal een like.

De maker van de Stories krijgt het hartje niet binnen als privébericht, maar kan wel zien welke mensen die hebben geliket door de eigen Stories te openen en omhoog te vegen. Op dat scherm wordt niet alleen weergegeven wie het verhaal hebben bekeken, maar ook welke mensen een like hebben uitgedeeld.

Voor andere kijkers blijft onzichtbaar wie een hartje heeft gegeven. Ook krijgen Stories geen teller met het aantal uitgedeelde hartjes. Ze blijven dus net zo privé als voorheen.

De nieuwe functie werd aangekondigd door Instagram-baas Adam Mosseri. “Het idee is dat mensen elkaar meer steun kunnen bieden, maar ook dat hun privéberichten wat schoner blijven”, zegt hij.

Instagram is op dit moment bezig om de functie uit te brengen. Het kan dus zijn dat nog niet iedereen ermee aan de slag kan.